Ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. De zorgvraag verandert. Wat kun je als naaste of zorgverlener doen? Conclusie van de eerste Dementietafel bij zorgorganisatie Severinus: warme zorg die aansluit bij de behoeften van iemand die ouder wordt en dementeert is de basis voor (weer) geluk en (meer) levensvreugde.
Je kind of je broer of zus heeft een verstandelijke beperking en gaat dementeren. Tenminste, dat denk je. Wat zijn de eerste signalen? Hoe kun je het gedrag beter `lezen’? Hoe gaan andere ouders, verwanten en mantelzorgers hiermee om? En hoe begeleidt een zorgorganisatie een cliënt met dementie? Belangrijke vragen die aan bod kwamen tijdens de Dementietafel die de cliëntenraad van Severinus afgelopen maart organiseerde in samenspraak met het Platform VG Zuidoost-Brabant.
Kwaliteit van leven
In 2025 zal bij Severinus ongeveer 65% van de bewoners ouder zijn dan 40 jaar. Een groot deel van hen zal in de komende vijf jaar gevolgen ondervinden van het ouder worden. De zorgvraag zal veranderen en vraagstukken rondom ouderdomsaandoeningen, zingeving, eindigheid, rouw en verlies komen dan aan de orde. Ook zal de vraag naar specialistische zorg voor dementerende mensen toenemen. Evenals de vraag naar palliatieve zorg, zorg die gericht is op het verlichten van klachten bij een ziekte die niet te genezen is. Deze zorg is gericht op de kwaliteit van leven. Severinus wil bij de ondersteuning van ouderen zo lang mogelijk de vaardigheden in stand houden die de hersenen in al die jaren hebben ontwikkeld. Daarnaast is veel aandacht voor de zelfredzaamheid van mensen. Het draait daarbij om de beleving van de ouderen en een respectvolle benadering. De individuele, menselijke maat en zingeving staan centraal met als doel: een goede kwaliteit van leven en zo gelukkig mogelijk zijn. Severinus gaat een expertiseteam Ouderen opzetten om nog beter te kunnen aansluiten bij de behoeften en wensen van ouderen. Uitgangspunten zijn dat cliënten zichzelf mogen zijn en gezien worden, dat de zorgverlener meebeweegt en dat het tempo van activiteiten verlaagd wordt.
Deel 2 van dit artikel over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking en de warme zorg bij Severinus, kunt u lezen in de volgende nieuwsbrief van het Platform VG Zuidoost-Brabant die u eind september ontvangt. In het najaar organiseren ORO en Lunetzorg ook een Dementietafel. Als de data van de bijeenkomsten bekend zijn, melden we deze in de volgende nieuwsbrief. Hebt u vragen, neem dan contact op met Ad den Hartog, ad.denhartog@platformvgzuidoostbrabant.nl.
Plonie van den Biggelaar