Zorgverlener, familielid of mantelzorger: verplaats je in de beleving van een persoon met dementie, pas de begeleiding aan en maak contact waar het kan. Deze mooie en praktische adviezen kwamen aan de orde kwamen tijdens de Dementietafel bij zorgorganisatie Severinus.
Ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. De zorgvraag verandert. Als zorgverlener, familielid of mantelzorger zul je een persoon met dementie anders moeten gaan begeleiden. Het draait om zijn of haar beleving, dus verplaats je in de beleving van degene met dementie. De omgeving aanpassen is vaak een fijne ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een inrichting van een kamer zoals die vroeger was. Haal prettige herinneringen op, want het verleden wordt beleefd als het heden. Maak een levensboek met daarin het levensverhaal van degene die aan het vergeten is. Dit boek met foto’s en andere tastbare herinneringen kun je steeds samen bekijken. Haptonomie, snoezelen, aanraking, massages en in de nabijheid zijn van iemand met dementie hebben een positieve uitwerking. Maak contact waar het kan. Zet muziek op uit vroegere tijden en sluit aan bij de persoonlijke humor van degene aan wie u zorg geeft. Werd de André van Duin show jaren geleden met veel plezier bekeken? Haal dit programma dan uit de `oude doos’ en laat het weer zien.
Doorvragen maakt onzeker
Dementie is niet te genezen en wordt erger naarmate de tijd verstrijkt. Het geheugen gaat achteruit, het organiseren en maken van plannen wordt steeds lastiger en ook kunnen er veranderingen komen in emoties, sociaal gedrag of motivatie. Veranderingen op dit vlak zijn vaak de eerste tekenen van dementie: mensen zijn sneller geïrriteerd, slapen meer en verliezen soms hun interesse in bepaalde zaken. Ook is werken, het meedoen aan sociale activiteiten en het onderhouden van relaties steeds lastiger. Iemand met dementie verliest de greep op zichzelf en de omgeving. En dan lijkt het gedrag dat we zien soms vreemd of we begrijpen het niet. Hoe ga je als naaste of zorgverlener hiermee om? Stop met doorvragen als iemand iets niet meer weet. Want doorvragen maakt onzeker. En stop met iemand te stimuleren iets te doen wat iemand niet meer kan. En vraag iemand om één taak uit te voeren of stel één vraag. Zelf direct in de actiestand staan en meteen doen wat je zegt te zullen gaan doen, helpt ook om een persoon met dementie meer houvast te geven.
Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met Ad den Hartog, ad.denhartog@platformvgzuidoostbrabant.nl. Deel 1 van dit artikel over de Dementietafel bij zorgorganisatie Severinus kunt u lezen in nieuwsbrief 2 van het Platform VG ZoB die eind juni van dit jaar is verschenen. Het artikel kunt u ook lezen op de website van het Platform.
Er is overleg met ORO en Lunetzorg om ook een Dementietafel voor de verwanten van hun bewoners te organiseren. Als de data van de bijeenkomsten bekend zijn, melden we deze in de nieuwsbrief van december 2018 of op onze website.