Een nieuwe sensortechnologie, ontwikkeld door Mentech Innovation, helpt bij het duiden van onbegrepen gedrag. De techniek is bekroond met de CZ-zorgprijs.
Mensen met een verstandelijke beperking of met dementie zijn vaak onvoldoende in staat hun emoties, pijn of spanning te uiten en beleven vaak onnodig stressmomenten. Hierdoor wordt hun gedrag in veel gevallen niet begrepen en kunnen zorgverleners niet altijd de benodigde aandacht en betekenisvolle zorg bieden. Het is belangrijk om moeilijk verstaanbaar gedrag beter te begrijpen voor zelfregie van deze doelgroep, voor het geven van betekenisvolle zorg om de kwaliteit van leven en het geluk van deze kwetsbare doelgroep te vergroten. Beter begrip en zorg leidt, naast minder escalaties, ook tot minder uitval bij zorgverleners.
Onbegrepen gedrag
Het idee voor de inzet van sensortechnologie voor het duiden van gedrag is ongeveer vier jaar geleden binnen Severinus ontstaan. Een cliënt liet onbegrepen gedrag zien dat moeilijk te duiden was. Bij thuiskomst bleek dat zijn schoen niet goed zat en dat hij daardoor pijn had. De cliënt kon deze pijn zelf niet aangeven. Situaties zoals deze komen veel vaker voor. Onbegrepen gedrag komt vaak voort uit het feit dat mensen zichzelf niet goed kunnen uiten.
Emoties
Samen met zorgorganisatie Severinus is Mentech Innovation in 2016 het project ROSA gestart om te onderzoeken of je met behulp van slimme sensorentechnologie emoties, pijn en spanning in mensen met onbegrepen gedrag kan duiden. Gebaseerd op dit onderzoek heeft Mentech Innovation met een team van 20 ontwikkelaars de HUME ontwikkeld, een emotie artificieel intelligentie systeem dat spanning en in de toekomst ook emoties zoals verdriet, blijdschap en pijn kan meten bij mensen met een ernstig verstandelijke beperking of dementie. Het systeem bestaat uit een sensormodule en een softwareplatform met modellen voor emotieherkenning. De HUME kan bijvoorbeeld worden ingezet als een systeem voor het vroegtijdig signaleren van spanningsopbouw bij de doelgroep.
Stoplichtfunctie
De HUME® meet onder andere de activiteit, temperatuur, hartslag en huidgeleiding. Met behulp van geavanceerde modellen en gedragsobservaties worden daarna relaties tussen spanning en fysiologie gelegd. Deze spanningsduiding wordt momenteel in een pilotstudie gevalideerd waarbij gedragsdeskundigen door videopnames duiding geven aan de gemeten fysiologische parameters. De resultaten van deze analyses worden inzichtelijk gemaakt via een app waardoor familie en begeleiders spanningsopbouw kunnen ‘lezen’ en leren herkennen. Op een later moment kan dit systeem ook worden ingezet om escalaties te voorkomen door bijvoorbeeld een stoplichtfunctie op de telefoon of smartwatch van de begeleider.
Oproep
Het is de bedoeling dat de HUME® binnen anderhalf jaar op de markt komt. Naast de intramurale inzet in woonhuizen wordt ook de extramurale toepassing onderzocht. Hiervoor is samenwerking met ouders en verzorgers van thuiswonende mensen met een verstandelijke beperking essentieel. Het is belangrijk om de behoeftes van deze groep in kaart te brengen. Marloes Habraken doet nu onderzoek naar deze doelgroep. Hiervoor zou zij graag in gesprek gaan met ouders van thuiswonende kinderen met een verstandelijke beperking. Het doel van deze informele gesprekken is om meer inzicht te krijgen in de toepasbaarheid van de HUME in thuissituaties. Helpt u graag mee met het toepasbaar maken van de HUME® voor thuiswonende kinderen? Neem dan contact op met Marloes, telefoonnummer: +316 29415929,
e-mail: marloes.habraken@mentechinnovation.eu