Er zijn problemen met de beschikbaarheid van zorgmedewerkers. En dat merken we als ouders/familie maar al te zeer wanneer je kind, broer of zus in een instelling verblijft. Mogelijk geldt dit ook bij andere vormen van WLZ-zorgverlening.
Het personeel is overbelast, roosters zijn haast niet meer in te vullen, er zijn veel flex-medewerkers in opleiding met meestal geen zorgachtergrond, etc. Daarnaast is er een groot verloop onder vooral nieuwe medewerkers die geen uitdaging zien en de druk te hoog vinden. Er komen dan ook regelmatig vragen van zorgmedewerkers om zelf met je kind, broer of zus naar een bepaalde activiteit te gaan of een weekend in huis te nemen, omdat er geen tijd of capaciteit meer voor is.
Meer zelf doen
Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor de bewoners die juist behoefte hebben aan structuur en continuïteit. En niet voor niets is een kind of broer/zus in een instelling gaan wonen. Voor directies is het een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden, maar lukt dat ook? De richtlijn van Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) om ouders en familie meer een rol te laten spelen gaat zich vertalen door de zorgaanbieders in de praktijk. Er komen oproepen aan ouders en familie om meer te doen, zoals deelnemen in werkgroepen met als mogelijk doel om zaken zelf te doen, samen te doen of mee te doen. Op zich is participatie toe te juichen en past dit zeker in de driehoek cliënt-zorgverlener-verwanten, maar het moet wel in balans zijn.
Meld ervaringen
Ook moeten innovatieve ontwikkelingen omarmd worden, daar waar mogelijk. Natuurlijk met als doel om kwalitatief hoge zorg te kunnen blijven bieden aan onze doelgroep. Het Platform zal de ontwikkelingen dan ook kritisch blijven volgen. We horen graag van onze leden wat ze zelf ervaren op dit gebied en welke gevolgen dit heeft voor familieparticipatie. En, is de driehoek wel in balans?
Reacties stellen we erg op prijs! Mail ons: secretariaat@platformvgzuidoostbrabant.nl