Hopelijk hebben velen van ons kunnen genieten van een mooie zomer. Aan de plotselinge weersomslag met de herfst in aantocht is het daarom wel wennen. Ook de spanningen in de wereld nemen jammer genoeg nog niet echt af. En wat gaat Corona doen de komende tijd.
Hoe gaan we om met klimaat, energie, koopkracht, etc. Toch moeten we hoop putten uit de positieve ontwikkelingen die er zeker ook zijn en belangrijk is hoe we als Platform ons steentje kunnen blijven bijdragen aan het geluk van onze dierbaren.
Zo gaan de Platforms Zuidoost-Brabant en West- en Midden-Brabant meer samenwerken bij themabijeenkomsten naast de samenwerking die er al lang bestaat m.b.t. ziekenhuiszorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Een eerste resultaat is een thema-avond over Down en dementie die heel succesvol was. Met een opkomst die zo groot was dat een 2e avond gepland gaat worden. Er komt weer een uitnodiging. Een van de signalen tijdens de dementieavond was de noodzaak om een beroep te kunnen doen op een arts verstandelijk gehandicapten (AVG) en/of gedragskundige. Deze kennis is vaak niet aanwezig bij Thomashuizen of kleinschalige wooninitiatieven. Het Platform wil hier stelling in nemen door dit in te brengen bij Iederin en bij VWS om deze expertise breed toegankelijk te hebben. Een kort verslag van deze avond staat in deze nieuwsbrief.
Als Platform merken we dat veel mensen nog geen gebruik gemaakt hebben van de energietoeslag. Met name ook de mensen met een LVB die zelfstandig wonen hebben vaak moeite met de wijze van aanvragen of het ontgaat ze ondanks dat er veel over wordt gecommuniceerd. Ook in deze nieuwsbrief proberen we zo helder mogelijk aan te geven wat te doen en hoe eventueel hulp te krijgen hierbij.
Jammer genoeg hebben we geen reacties mogen ontvangen op onze artikelen uit de vorige nieuwsbrief met name waar het ging over de werkdruk bij zorginstellingen en de gewijzigde rol van verschillende gemeenten betreffende het inkoopbeleid van organisaties voor begeleiding en/of dagbesteding voor kwetsbaren. We hadden graag namens het Platform willen reageren naar genoemde partijen.
Met een initiatief van enkele zorgaanbieders is het Platform ook gesprekspartner hoe en waar mensen met een complexe zorgvraag te plaatsen. Hiervoor is een zogenaamde spiegelgroep opgericht. Een eerste bijeenkomst heeft recent plaatsgevonden, lees meer verder in deze nieuwsbrief.
De algemene ledenvergadering (ALV) staat gepland op 14 november. Naast beknopte verslaglegging zal deze ALV vooral in het teken staan van de toekomstplannen. We hebben van onze leden input gekregen die we op die avond zullen bespreken c.q. vaststellen welke zaken prioriteit hebben en welke thema’s van belang zijn die we gezamenlijk met de leden gaan voorbereiden en uitvoeren. Ook staan verschillende gesprekken met lid-organisaties en zorginstellingen gepland.
Al eerder is geschreven over ‘Steffie’. Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld over Corona, de OV-chipkaart, bezoek aan huisarts enzovoort. Zo wordt de wereld weer iets eenvoudiger! In onze contacten met de organisatie van Steffie is de wens besproken om een eenvoudige versie te maken van ‘Ik moet naar het ziekenhuis’. Na een lange lobby kwam eind september het mooie bericht dat een zorgverzekeraar dit wil financieren. Een mooi resultaat van onze gezamenlijke Platform inspanningen met ons project ‘Ziekenhuiszorg’.
In deze nieuwsbrief ook een uitnodiging van KansPlus-Sien voor een spetterende theatermiddag op zondag 23 oktober in theater de Schalm in Veldhoven. De toegang is gratis. Alle informatie vind je op de website.
Heeft u nog een actueel onderwerp waarover u meer informatie wilt? Mail het ons en mogelijk kunnen we over dit onderwerp een themabijeenkomst organiseren.
Mail naar: secretariaat@platformvgzuidoostbrabant.nl
Namens het bestuur,
Maarten Haasnoot