EINDHOVEN – ,,Ach, het houdt me van de straat”, zegt Ad den Hartog als hem gevraagd wordt naar zijn motivatie voor het vrijwilligerswerk wat hij doet.
Hij kreeg al vrijaf van de lagere school wanneer hij als misdienaar naar een uitvaart in de Fellenoordkerk moest. Zelf ziet hij zijn functie als leider bij de Jongerenclub Fellenoord als begin van zijn loopbaan in vrijwilligersland. Zestien jaar was hij toen.
Zestig jaar later is hij nog actief als ambassadeur voor Lunet, Severinus en SWZ, drie aanbieders van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en als secretaris van Platform VG. Ook is hij voor de gemeente Eindhoven lid van de Participatiecommissie Welzijn, Wonen en Zorg én van de Cliëntenraad Sociaal Domein. ,,Samen is dat bijna een dagtaak”, zegt Den Hartog met een lach. Dat komt ook doordat hij zich steeds goed wil voorbereiden op belangrijke agendapunten.
Kika kinderkamp
Maar liefst zeventien functies telt de opsomming die hij zelf heeft gemaakt. Aanvankelijk vooral voor jongeren; vijf jaar lid van de Jeugd- en Jongerenraad, twintig jaar leider bij het jaarlijkse Kika kinderkamp en elf jaar voorzitter van de Burgemeester Herman Witte scoutinggroep.
De zorg voor mensen met een beperking is de andere sector waar de naam Den Hartog steeds opduikt. Dat is het gevolg van de betrokkenheid bij zijn zoon Erik (32), die kampt met ADHD en storingen verwant aan autisme. Erik woont bij Severinus in Veldhoven, waar zijn vader acht jaar namens hem in de cliëntenraad zat. Die gaf daar blijk van kennis van zaken over de afspraken tussen zorgaanbieders en zorgkantoor, waarop de directeur hem vroeg aanwezig te zijn bij de onderhandelingen.
Altijd kritisch
Ad den Hartog stortte zich na de mulo naast zijn werk bij de Nutsbedrijven in de avonduren op het praktijkdiploma boekhouden. Later richtte hij zich via mbo en hbo op het welzijnswerk en was hij achttien jaar actief voor de Weener Groep in Den Bosch, waar hij mensen met een beperking aan een baan bij reguliere werkgevers hielp. In Eindhoven kwam hij via de scouting in contact met een van de wethouders. Dat bracht hem zes jaar in de gemeenteraad voor het CDA. ,,Ik ben altijd een kritisch raadslid geweest”, zegt hij nu.
De Eindhovenaar kent zijn verdiensten en is daar trots op. Net als op de onderscheidingen die hij kreeg: de Gouden Dasspeld van KansPlus én voor zijn werk voor vakbond CNV, de gemeentelijke vrijwilligerspenning en het lintje dat hij als lid in de Orde van Oranje Nassau mag dragen. En hoewel hij afhankelijk is van zijn rollator en taxivervoer, wil hij van stoppen nog niet weten. ,,Ik heb nog nooit gezegd dat ik het niet kan.”
Bron: Eindhovens Dagblad Fotografie: Geert van Elten