In deze speciale nieuwsbrief
Op woensdag 22 november is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. In deze Verkiezingsspecial krijg je belangrijke informatie over het stemmen van mensen met een beperking. Dit zijn de onderwerpen van deze thema-nieuwsbrief:
- Verkiezingsprogramma’s onder de loep: wat zeggen politieke partijen over mensen met een beperking?
- (On-) toegankelijke ervaring met de verkiezingen? Meld jouw ervaring bij het Meldpunt
- Welke hulp mag je krijgen bij het stemmen?
- ‘Stem jij ook?’ geeft in duidelijke taal uitleg over de verkiezingen
- Steffie Kieskompas voor mensen met een verstandelijke beperking
- Toegankelijke stembureaus bij jou in de buurt
ANALYSE VERKIEZINGSPROGRAMMA’S
Ieder(in) analyseert partijprogramma’s: wat zeggen de partijen over mensen met een beperking?
Ieder(in) analyseerde de partijprogramma’s van politieke partijen. Daarbij kijken we vooral naar wat ze van plan zijn op drie onderwerpen: bestaanszekerheid, gelijke behandeling/rechtspositie en zorg/ondersteuning. En we kijken of partijen de uitvoering van het VN-verdrag Handicap in hun verkiezingsprogramma noemen.
VVD, PVV en NSC (van Pieter Omtzigt) hebben weinig aandacht voor mensen met een beperking. GroenLinks-PvdA en D66 besteden juist veel aandacht aan mensen met een beperking op de punten die wij hebben geanalyseerd.
Lees op onze website meer over onze analyse van de verkiezingsprogramma’s. Download daar ook het volledige rapport over de analyse van de verkiezingsprogramma’s.
MELDPUNT ONBEPERKT STEMMEN
Bij het Meldpunt onbeperkt stemmen van Ieder(in) kun je alles melden dat te maken heeft met toegankelijk stemmen. Zowel positieve als negatieve ervaringen.
Je kunt meldingen doen over de toegankelijkheid van het stembureau of het stembiljet. Maar ook over hoe mensen op het stembureau met je omgaan. Of bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van de partijprogramma’s van politieke partijen.
Het meldpunt is vanaf 13 november open en sluit een week na de verkiezingen. Je ervaring met stemmen kan je melden via deze digitale vragenlijst. Telefonisch melden kan ook, via 085 – 400 70 22.
OVER HET STEMMEN ZELF
Welke hulp mag je krijgen bij het stemmen?
Heb je een beperking en wil je weten welke hulp je kunt krijgen om zelfstandig je stem uit te kunnen brengen? Op onze website vind je informatie over waar je recht op hebt bij het uitbrengen van je stem als je een lichamelijke, visuele of licht verstandelijke beperking hebt.
‘Stem jij ook?’ geeft in duidelijke taal uitleg over de verkiezingen
Hoe kies je op wie je gaat stemmen? En hoe werkt het stemmen zelf? Op www.stemjijook.nl vind je het antwoord op deze vragen. Deze website van ProDemos is gericht op mensen met een licht verstandelijke beperking.
Op Stemjijook.nl vind je uitlegfilmpjes en kun je de verkiezingskrant in begrijpelijke taal bestellen. Je vindt er ook filmpjes van politieke partijen die vragen van mensen met een licht verstandelijke beperking beantwoorden.
Ga naar www.stemjijook.nl of bekijk de filmpjes van politieke partijen.
Steffie Kieskompas voor mensen met een verstandelijke beperking
Hoe kies je op welke partij je gaat stemmen als je een licht verstandelijke beperking hebt? Speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking is er het Steffie Kieskompas. Het Kieskompas helpt je om te zien welke partij het beste bij jou past.
Ga naar de website van het Steffie Kieskompas
Toegankelijke stembureaus bij jou in de buurt
Op de website Waar is mijn stemlokaal vind je een overzicht van de toegankelijkheidsvoorzieningen per stembureau. Je kunt bijvoorbeeld filteren op rolstoeltoegankelijkheid, visuele hulpmiddelen of bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijke toiletten. Het platform is een initiatief van Open State Foundation met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en in samenwerking met VNG Realisatie en Civity.
Kijk op www.waarismijnstemlokaal.nl en selecteer op de voorziening die jij nodig hebt.