Wethouder Linda Voortman van gemeente Utrecht heeft vanmiddag de Gouden Prokkels 2024 uitgereikt. Deze prijzen zijn voor de mooiste initiatieven waarbij ontmoetingen hebben plaatsgevonden tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Tijdens een feestelijke ceremonie bij verzekeraar a.s.r. in Utrecht maakte Linda Voortman de vier winnende initiatieven bekend.
Gouden Prokkel juryvoorzitter Guusje ter Horst: “Mensen met een beperking kunnen van grote waarde zijn voor de maatschappij. Om dat aan iedereen duidelijk te maken, zijn activiteiten waarbij dat zichtbaar wordt heel belangrijk. Denk aan de campagne Inclusieve Stembureaus en natuurlijk de Prokkelweek in juni.”
De jury van de Gouden Prokkel heeft in drie categorieën in totaal vier winnaars uitgeroepen.
In de categorie Beleven en ontmoeten is de winnaar:
De rondleiding in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, een initiatief van Platform VG Midden- en West Brabant. Juist omdat een ziekenhuisbezoek voor iemand met een verstandelijke beperking ingewikkeld kan zijn, is de opzet van letterlijk een kijkje in de keuken nemen een mooie manier om kennis te maken met de organisatie. Mensen met een beperking hebben het idee dat zij als doelgroep vaak vergeten worden in het ziekenhuis. Dat er in het Jeroen Bosch Ziekenhuis nu meer aandacht komt voor het aannemen van mensen met een beperking in de keuken is mooi. Ook wordt gekeken hoe er meer rekening kan worden gehouden met de opname van deze doelgroep als patiënt.
In de categorie Beeldvorming en media is gekozen voor twee winnaars:
De BedrijfsProkkelstage bij HUMAN-VPRO. Dankzij het intensieve en wederkerige contact hebben deelnemers met en zonder beperking elkaar echt goed leren kennen. Ze zijn in elkaars belevingswereld gedoken en dat is de essentie van Prokkelen. Ook is het goed dat de deelnemers aan de stage van tevoren hun interessegebied mochten aangeven en vragen konden voorbereiden.
De BedrijfsProkkelstage bij Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam wordt als Prokkelinitiatief zeer gewaardeerd omdat het een belangrijk maatschappelijk thema is waar de deelnemers actief mee aan de slag zijn gegaan. Zij hebben zelf contact opgenomen en het museum stond ervoor open en vond het een goed idee om klein te beginnen. Het museum heeft laten weten erg op te staan om meer groepen van mensen met een beperking kennis te laten maken met het museum. (*)
De categorie Beleid en overheid heeft als winnaar:
De Prokkelactiviteit met als thema ‘de Verkiezingstelefoon’ wordt gezien als een waardevolle ontmoeting van meerdere partijen – SSC-ICT, ProDemos en Stichting Philadelphia Zorg. Het is origineel met een verrassende invalshoek. Ook de jury vindt het belangrijk dat mensen met een beperking zich meer bezig kunnen houden en bezig kunnen zijn met politiek. De meerdaagse opzet, waarin veel energie en tijd zit, wordt gewaardeerd. Het is een mooie intensieve samenwerking rondom een maatschappelijk relevant thema.
Natuurlijk zijn er dit jaar ook weer Zilveren Prokkels uitgereikt, onder andere aan S&L Zorg. Ook over de winnaars van een Zilveren Prokkel had de jury lovende woorden.
Een kleine greep uit wat er is gezegd:
“De BeleidsProkkel van VWS en de Hartekamp Groep was heel actief, omdat zowel de deelnemende als organiserende partij workshops hebben gegeven en ze de voorbereiding samen hebben gedaan.”
“Het is mooi dat de gemeente Westerveld zo’n groot project heeft neergezet, breed in de maatschappij en met allerlei betrokken organisaties.”
“Fijn dat in Molenlanden de gemeenteraad open stond voor een beeldvormende Prokkelsessie.”
“Super dat GOL Lelystad dit organiseerde, omdat zij de vooroordelen over mensen met een beperking weg proberen te nemen en dat is heel erg belangrijk. Zij hebben de essentie van Prokkelen mooi weergegeven.”
“In Emmerhout was er een hartstikke mooie interactie met kinderen. Wat ook top is, dat het ging om meedoen in een bestaande activiteit. Aansluiten bij iets wat loopt en dat maakte het inclusief.”