Kennisdelen
Het Platform profileert zich met name als kennisnetwerk voor de regio d.m.v. het faciliteren van themabijeenkomsten, organiseren van symposia, de verbinding met en samenwerking tussen de leden, regionale belangenbehartiging zoals contacten met gemeenten en algemene informatievoorziening op regionaal en landelijk gebied.
Informeren
We informeren onze leden en andere mensen en organisaties uit ons netwerk over veranderende wetgeving en andere actuele ontwikkelingen die belangrijk zijn voor mensen met een beperking of chronische ziekte. We doen dat online, via onze website, sociaal media en nieuwsbrieven en tijdens themabijeenkomsten.
Ondersteunen
We ondersteunen onze leden als regionale belangenbehartigers. Dat doen we omdat gemeenten heel veel wetten en regelingen maken die rechtstreeks invloed hebben op het dagelijks leven van mensen met een beperking. We helpen regionale belangenbehartigers met kennis en praktische informatie en brengen ze met elkaar in contact.
Belangen behartigen
Als lid van IederIn komen we op voor de politieke en maatschappelijke belangen van mensen met een beperking of chronische ziekte. Waar nodig lobbyen we met gemeenten en hebben nauw overleg met zorgorganisaties in de regio. We stemmen met onze leden af wat van belang is om bepaalde onderwerpen als thema’s te adresseren en te organiseren.
Onze organisatie
Wij zijn als bestuur enerzijds ouders van en anderzijds leden die zeer betrokken zijn bij de doelgroep mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Wij doen dit op vrijwillige basis.
Momenteel bestaat het bestuur uit 5 personen.
Vertrouwenspersoon
Kun je met iemand in vertrouwen praten, dan begin je makkelijker over moeilijke onderwerpen zoals seksuele intimidatie, pesten, agressie of discriminatie. Een vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en kan helpen met het zoeken naar oplossingen. Iedereen kan een beroep doen op de vertrouwenspersoon: kinderen, jongeren, vrijwilligers, medewerkers en ouders. In organisaties met mensen met een verstandelijke beperking kan een vertrouwenspersoon ook met cliënten praten. Hij of zij kan bijvoorbeeld helpen om seksueel ongewenst gedrag te voorkomen. Bijvoorbeeld door op mensen af te stappen die zich niet goed gedragen. Ook belangrijk: het onderwerp met leidinggevenden bespreken.
Geheimhouding
Een vertrouwenspersoon is er voor elke melding. Klein of groot, ernstig of minder ernstig. De vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat hij of zij alleen informatie doorgeeft aan anderen als degene die hulp vraagt of een melding doet, dat goed vindt. Behalve als er strafbare feiten zijn gepleegd. Dan is de vertrouwenspersoon volgens de wet verplicht om dit bij de politie te melden.
Binnen het Platform VG Zuidoost-Brabant hebben we een vertrouwenspersoon die deel uitmaakt van de organisatie. Een interne vertrouwenspersoon kent de organisatie en de cultuur goed en de leden kennen haar of hem. Dat maakt contact maken makkelijker.
De vertrouwenspersonen bij het Platform VG zijn:
Secretaris: Ad den Hartog
ad.denhartog@platformvgzuidoostbrabant.nl
Bestuurslid: Erwin Meinders
erwin.meinders@mentechinnovation.eu
Liever een telefonisch gesprek? Bel dan met het secretariaat van het Platform VG Zuidoost-Brabant: 040 – 845 86 02 (bereikbaar maandag en donderdag). Ad neemt daarna contact met je op.