Warme zorg aan ouderen met dementie bij Severinus
Ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. De zorgvraag verandert. Wat kun je als naaste of zorgverlener doen? Conclusie van de eerste Dementietafel bij zorgorganisatie Severinus: warme zorg die aansluit bij de behoeften van iemand die ouder wordt en dementeert is de basis voor (weer) geluk en (meer) levensvreugde.
Je kind of je broer of zus heeft een verstandelijke beperking en gaat dementeren. Tenminste, dat denk je. Wat zijn de eerste signalen? Hoe kun je het gedrag beter `lezen’? Hoe gaan andere ouders, verwanten en mantelzorgers hiermee om? En hoe begeleidt een zorgorganisatie een cliënt met dementie? Belangrijke vragen die aan bod kwamen tijdens de Dementietafel die de cliëntenraad van Severinus afgelopen maart organiseerde in samenspraak met het Platform VG Zuidoost-Brabant.
Kwaliteit van leven
In 2025 zal bij Severinus ongeveer 65% van de bewoners ouder zijn dan 40 jaar. Een groot deel van hen zal in de komende vijf jaar gevolgen ondervinden van het ouder worden. De zorgvraag zal veranderen en vraagstukken rondom ouderdomsaandoeningen, zingeving, eindigheid, rouw en verlies komen dan aan de orde. Ook zal de vraag naar specialistische zorg voor dementerende mensen toenemen. Evenals de vraag naar palliatieve zorg, zorg die gericht is op het verlichten van klachten bij een ziekte die niet te genezen is. Deze zorg is gericht op de kwaliteit van leven. Severinus wil bij de ondersteuning van ouderen zo lang mogelijk de vaardigheden in stand houden die de hersenen in al die jaren hebben ontwikkeld. Daarnaast is veel aandacht voor de zelfredzaamheid van mensen. Het draait daarbij om de beleving van de ouderen en een respectvolle benadering. De individuele, menselijke maat en zingeving staan centraal met als doel: een goede kwaliteit van leven en zo gelukkig mogelijk zijn. Severinus gaat een expertiseteam Ouderen opzetten om nog beter te kunnen aansluiten bij de behoeften en wensen van ouderen. Uitgangspunten zijn dat cliënten zichzelf mogen zijn en gezien worden, dat de zorgverlener meebeweegt en dat het tempo van activiteiten verlaagd wordt.
Deel 2 van dit artikel over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking en de warme zorg bij Severinus, kunt u lezen in een eerder verschenen nieuwsbrief van het Platform VG Zuidoost-Brabant. Hebt u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met Ad den Hartog, ad.denhartog@platformvgzuidoostbrabant.nl.
Plonie van den Biggelaar
Aangepaste begeleiding bij dementie is belangrijk
Zorgverlener, familielid of mantelzorger: verplaats je in de beleving van een persoon met dementie, pas de begeleiding aan en maak contact waar het kan. Deze mooie en praktische adviezen kwamen aan de orde kwamen tijdens de Dementietafel bij zorgorganisatie Severinus.
Ouder worden en dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. De zorgvraag verandert. Als zorgverlener, familielid of mantelzorger zul je een persoon met dementie anders moeten gaan begeleiden. Het draait om zijn of haar beleving, dus verplaats je in de beleving van degene met dementie. De omgeving aanpassen is vaak een fijne ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een inrichting van een kamer zoals die vroeger was. Haal prettige herinneringen op, want het verleden wordt beleefd als het heden. Maak een levensboek met daarin het levensverhaal van degene die aan het vergeten is. Dit boek met foto’s en andere tastbare herinneringen kun je steeds samen bekijken. Haptonomie, snoezelen, aanraking, massages en in de nabijheid zijn van iemand met dementie hebben een positieve uitwerking. Maak contact waar het kan. Zet muziek op uit vroegere tijden en sluit aan bij de persoonlijke humor van degene aan wie u zorg geeft. Werd de André van Duin show jaren geleden met veel plezier bekeken? Haal dit programma dan uit de `oude doos’ en laat het weer zien.
Doorvragen maakt onzeker
Dementie is niet te genezen en wordt erger naarmate de tijd verstrijkt. Het geheugen gaat achteruit, het organiseren en maken van plannen wordt steeds lastiger en ook kunnen er veranderingen komen in emoties, sociaal gedrag of motivatie. Veranderingen op dit vlak zijn vaak de eerste tekenen van dementie: mensen zijn sneller geïrriteerd, slapen meer en verliezen soms hun interesse in bepaalde zaken. Ook is werken, het meedoen aan sociale activiteiten en het onderhouden van relaties steeds lastiger. Iemand met dementie verliest de greep op zichzelf en de omgeving. En dan lijkt het gedrag dat we zien soms vreemd of we begrijpen het niet. Hoe ga je als naaste of zorgverlener hiermee om? Stop met doorvragen als iemand iets niet meer weet. Want doorvragen maakt onzeker. En stop met iemand te stimuleren iets te doen wat iemand niet meer kan. En vraag iemand om één taak uit te voeren of stel één vraag. Zelf direct in de actiestand staan en meteen doen wat je zegt te zullen gaan doen, helpt ook om een persoon met dementie meer houvast te geven.
Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met Ad den Hartog, ad.denhartog@platformvgzuidoostbrabant.nl. Deel 1 van dit artikel over de Dementietafel bij zorgorganisatie Severinus kunt u lezen in nieuwsbrief 2 van het Platform VG ZoB die eind juni van dit jaar is verschenen. Het artikel kunt u ook lezen op de website van het Platform.
Er is overleg met ORO en Lunetzorg om ook een Dementietafel voor de verwanten van hun bewoners te organiseren. Als de data van de bijeenkomsten bekend zijn, melden we deze in de nieuwsbrief van december 2018 of op onze website
Uitnodiging themabijeenkomst dementie
Uitnodiging themabijeenkomst op 16 april 2024 over Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking na de diagnose.
Wat kunnen verwanten verwachten tijdens de fasen nà de diagnose? Hoe kunnen verwanten en het team tijdens deze fasen samen optrekken ? Waar loopt men zoal tegenaan?
Deze bijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomsten die in 2022 en 2023 zijn gehouden over ‘Vroegtijdig (h)erkennen van signalen van dementie bij mensen met downsyndroom’.
Platform VG regio Midden- en WestBrabant organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met ASVZ (Algemene Stichting voor Zorg en Dienstverlening). Wij stellen het zeer op prijs dat Corné van den Burg, die jarenlang ervaring heeft als teamleider en Christel Roubos – orthopedagoog, bereid zijn om de avond inhoud te geven. Zij delen hun kennis en ervaringen hoe verwanten en het team samen op kunnen trekken en in lastige situaties samen beslissingen kunnen nemen; zij geven tips en gaan met de deelnemers in gesprek.
Voor wie: deze avond wordt speciaal gehouden voor verwanten samen met een begeleider van kleinschalige woonvormen zoals een Ouder-/wooninitiatief of Thomashuis.
Wanneer: dinsdag 16 april van 19.30 uur tot 21.30 uur ( inloop vanaf 19.00 uur)
Waar: De Kansenfabriek, zalen Den Deel en ’t Erf, Balade 1 5142 WX Waalwijk
Kosten: deelname is gratis, maximaal 40 personen
Voor informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van Platform VG Midden en West Brabant, Ria van Hees tel. 013-8895149
Aanmelden kan bij: secretariaat@platformvgmwb.nl
Wij ontmoeten u graag op 16 april a.s..